Nietypowe potrawy z ryb

Nietypowe potrawy z ryb

Ryby powinny znaleźć stałe miejsce w naszym codziennym jadłospisie. Niestety, powszechne jest to, że zamiast świeżej i smacznej ryby wybieramy mięso wołowe czy wieprzowe, które z pewnością nie ma tak wielu składników odżywczych co ryba. Ten brak przywiązania do potraw rybnych może wynikać z dość nikłej znajomości różnorodnych i niebanalnych przepisów, które potrafią sprawić, że ten wodny produkt stanie się pysznym i zaskakującym daniem. Warto więc zagłębić się w receptury, które posiadają w swoich składnikach ryby, by odczarować mit nudnej, smażonej na patelni ryby.

Obecnie jest to znacznie uproszczone, ponieważ praktycznie każdy posiada dostęp do sieci internetowej, która jest najbardziej cenną kopalnią porad oraz przepisów na dania z konkretnymi składnikami. Rybne przepisy również tam odnajdziemy i powinniśmy z nich korzystać jak najczęściej, tak by co najmniej dwa razy w tygodniu na naszym stole lądowały ryby. Na pewno trafnym rozwiązaniem jest faszerowanie ryb i zapiekanie ich w piekarniku. Odważnym pomysłem jest przygotowanie pstrąga, który jest faszerowany pistacjami Felix. To niezwykle połączenie smakowe idealnie sprawdzi się w sytuacji, kiedy poszukujemy przepisu, którym moglibyśmy zaskoczyć naszych gości. Jak więc widać przepisy na ryby nie muszą iść w banalną i tradycyjną stronę. Wystarczy jedynie trochę poeksperymentować, by szybko przekonać się, że mięso ryby można wykorzystywać na masę różnorodnych i oryginalnych sposobów, które przekonają nawet największego sceptyka kulinarnego.